با ديدن اين برنامه به يقين رسيدم که اگر چالشي در حوزه هاي فرهنگي و اجتماعي وجود دارد از بي تدبيري و سهل انگاري خودمان است و اين انگيزه اي شد که درباره اين مستند کمي تحقيق کنم تا متوجه ضرورت پخش آن از شبکه ملي سيماي جمهوري اسلامي ايران شوم که در ذيل به نتيجه بررسي ها اشاره شده است .اين مستند حدودأ 60 قسمت تقريبأ 35 دقيقه اي دارد که از سال 88 دوبله آن آغاز و از مهر سال جاري سه بار در هفته از شبکه چهار سيما پخش مي شود و محتواي آن بررسي معماري زيباترين ، بزرگترين و يا گرانترين خانه هاي قاره اروپا مي باشد که ثروتمندترين خانواده هاي اروپايي و امريکايي در آن سکونت دارند و اجاره ي اين خانه ها حتي در فکر عامه اروپاييان توان گذر ندارد چه رسد به خريد و يا ساخت آن.
متأسفانه شبکه چهار سيما مستندي را بر روي آنتن فرستاده که در دل خود، فرهنگ ليبرالي (نظام سرمايه داري) را تبليغ مي کند و همچنين با ظرافت و ناخواسته فرهنگ آزادي برهنگي در درون خانه بطوريکه وجود استخر شنا در وسط حال و پذيرايي و ساخت حمام و وان بدون در و ديوار جهت جلوگيري از افسردگي و .... را بصورت کاملأ عادي به نمايش مي گذارد.
اين مستند با برخورداري از کيفيت بسيار بالا هر بيننده اي را مجذوب خود نموده و در ذهن بينندگان استفاده از چنين معماري هايي را آن هم در جامعه اسلامي مجاز و عادي جلوه مي دهد که در آينده ممکن است فراگير شود.
علي الحال سؤالاتي مطرح است که انتظار مي رود مديران ارشد صدا و سيما بخصوص مدير شبکه فرهيختگان که مي بايست استراتژي انقلاب اسلامي را پياده کرده و بعنوان بزرگترين و مؤثرترين رسانه ملي موظف به مقابله با تهاجمات فرهنگي که نشأت گرفته از افکار و ايدئولوژي هاي غربي در حاکميت نظام ليبرالي مي باشد و با توجه به پرسش اخير مقام معظم رهبري در جمع جوانان در سفر به خراسان شمالي درخصوص اينکه چقدر نوع معمارى کنونى ما متناسب با نيازهاى ماست و ... ، پاسخ دهند ؛
1 - ضرورت پخش معماري هاي اروپايي که کمترين سنخيت را با معماري اسلامي دارند در شبکه ملي چيست؟
2 - آيا در شرايطي که بودجه هاي هنگفتي براي از بين بردن فرهنگ اسلامي-ايراني در کشورهاي معاند تصويب مي شود ، جايز است که فرهنگ هاي خارجي تبليغ شود؟
(طبق فرموده مقام معظم رهبري تبادل فرهنگي چيز بدي نيست اما وقتي يک فرهنگ با فرهنگ و ارزش هاي ما در تضاد است نمايش آن به مثابه تهاجم فرهنگي مي باشد )
3 - آيا کوچکترين نظارتي بر محتواي اين مستندها که براي 70 ميليون ايراني پخش مي شود صورت مي گيرد؟
4 - آيا دغدغه و خلأ مهمتري در جامعه احساس نمي شود که شبکه چهار سيما حداقل 35 ساعت از وقت پر هزينه خود و پر ارزش مردم را درگير مسائل حاشيه اي مي کند؟
5 - آيا ما از معماري هاي کهن و نوين اسلامي با توجه به گوناگوني اقليم در کشورمان مستندي جامع و کامل تهيه و پخش کرده ايم که حالا دايه دار معماري هاي اروپايي شده ايم؟
6 - آيا صرفأ جذاب بودن يک برنامه مي تواند دليلي بر مفيد بودن آن هم باشد؟
7 - آيا رسيدن به سبک زندگي ايراني اسلامي با اين سياست قابل دستيابي است ؟
اميدواريم که مسؤلين و کارشناسان صدا و سيما با درک حساسيت اين برهه از زمان و تهاجم همه جانبه عوامل استکبار و در نظر گرفتن همه شرايط با دقت بيشتري در تأييد محتواي برنامه ها نسبت به پخش آن اقدام کنند.
يادداشت از : محمد مهدي پيشنمازي